Aflevering 1: Renaissance

Myrthe Olthof
Aflevering 1: Renaissance

Het was lang wachten, maar niet zo lang als andere jaren, op het jubilieumseizoen van Wie is de Mol? Er werd natuurlijk al veel gespeculeerd over de kandidaten en veel verwachtingen kwamen dan ook uit. Het seizoen vangt aan in Italië, pak er dus gerust een lekker glas Italiaanse wijn bij en we beginnen snel met het bespreken van dit nieuwe, 21e of 20-2 seizoen van Wie is de Mol?

Renaissance

Het thema van de aflevering (of het seizoen) is Renaissance, ofwel wederopstanding. Nu hebben we te maken met 10 oud-kandidaten en zogezegd is er al sprake van een 'wederopstanding' of beter gezegd terugkeer van de kandidaten. Zou er ook een wederopstanding van de mol zijn? Een Patrick hebben we namelijk ook al eens als mol gezien.

Spiegelbeeld

De eerste opdracht heet spiegelbeeld en enkele kandidaten komen aan in een klassieke Fiat 500, ze rijden over de landelijke weggetjes en komen onderweg een boodschap tegen 'in spiegelbeeld', deze zou je dus ook in de spiegel kunnen lezen. Van sommige kandidaten (of de mol?) zien we ook hun gezicht in de buitenspiegel of achteruitkijkspiegel, zou dat al een hint zijn? In de auto ligt bovendien een telefoon die niet iedereen opmerkt waarmee de kandidaten in de auto naar de kandidaten in het dorp Monticchiello kunnen bellen. Het gaat allemaal moeizaam maar het lukt uiteraard toch om elkaar te ontmoeten in het dorp, daar zijn Patrick Martens, Nikkie de Jager, Jeroen Kijk in de Vegte en Tina al aanwezig. In het dorp is het de bedoeling om 10 spiegels te verzamelen met de uitspraken uit een brief aan de mol, welke vooraf door de kandidaten is opgestuurd, te vinden en naast elkaar te plaatsen. De kandidaten moeten op de foto te zien zijn bij hun eigen uitspraak en dat is natuurlijk niet gelukt, dus het eerste geld is al uit de pot. Opvallend is dat wanneer je de uitspraak van Nikkie verticaal spiegelt je hier het woord MOL kan lezen, zou het zo makkelijk zijn dit seizoen? 

Gastenlijst

De tweede opdracht heet 'gastenlijst'. Kennelijk is Patrick penningmeester geworden, hoe dat is gebeurd is onduidelijk, maar hij kan zijn macht meteen inzetten door 2 kandidaten af te vaardigen naar de dinerlocatie. De andere kandidaten moeten Italiaanse namen bedenken en deze noteren op een gastenlijst. Opmerkelijk is dat Peggy Vrijens oppert dat het alleen mannennamen mogen zijn terwijl dit in de opdracht niet is genoemd. Uiteindelijk is het de bedoeling om mensen uit het dorp uit te nodigen voor het diner, maar alleen die inwoners van Poppi, die ook daadwerkelijk de opgeschreven voornaam hebben. Een lastige klus.

Achter je rug

In de laatste opdracht van deze 1e uitzending van het jubileumseizoen worden de kandidaten naar het oude kasteel van Poppi geleid alwaar ze oog in oog komen te staan met een oud-mol. Voordat ze de oud-mol zien lopen ze langs 4 bakjes met troeven of geld, waar ze op de terugweg 1 item van mogen pakken (zonder terug te lopen). Zoals te verwachten was, niets is wat het lijkt, en de mol opereert achter je rug. De vrijstelling uit het 1e bakje is tijdens de toespraak van oud mol dan ook achter de rug weggenomen door de mol in dit seizoen. Horace pakt als enige geld voor de groepspot, althans..., hij levert dit geld helemaal niet in bij de penningmeester (verdacht).