Aflevering 2: Voorbeeld

Myrthe Olthof
Aflevering 2: Voorbeeld

Een vrachtwagenparcours, blacklight ballerina's en een rondleiding bij kasteel Valtice. Er was weer veel te zien deze aflevering van Wie is de Mol? 

Om de tuin leiden

Bij het kasteel Valtice worden twee teams gemaakt die een rondleiding gaan krijgen en daarnaast zijn er 2 personen in een speciale positie. Om geld te verdienen moeten zij de kandidaten opdrachten laten uitvoeren zonder dat de filmer dit door heeft. Als de filmer 2 geheime opdrachten kan opnoemen gaat het geld verloren en krijgt de filmer een joker. Florentijn was filmer in de ene groep, Renée was de filmer in de andere groep. Lakshmi en Joshua zijn coördinator en hebben ieder twee portofoons, de geheime portofoon kan gebruikt worden om te spreken met de groep behalve met de filmer in de groep. Splinter krijgt de opdracht 3 keer een denkbeeldige mug weg te slaan bij Renée, hij doet dit wel een beetje opzichtig dus de kans dat ze dit zou opmerken was zeker niet ondenkbaar. Joshua heeft de portofoons 'geheim' en 'cameraman' omgedraaid en heeft zodoende de geheime opdrachten juist aan de cameraman, Florentijn, doorgegeven. Niet handig want daardoor zijn de opdrachten niet uitgevoerd en kon er in zijn team geen geld verdiend worden.

De dans ontspringen

BLM is voor nu even omgedoopt tot black lights matter. De kandidaten moeten in het klooster geld (en jokers) verzamelen, dit gebeurt in 2 groepen, de verkenners en de verzamelaars, middels portofoons kunnen ze contact met elkaar hebben. In het Loucky klooster zijn echter blacklight ballerina's, voorzien van een lasergun, maar wel geblinddoekt. Belangrijk dus dat je geen geluid maakt, en dat is dus wel een uitdaging als er ook sprake is van portofoonverkeer. Wat zei Ellie Lust hier ook weer over?
In de groep verkenners hebben we Marije, Joshua, Lakshmi en Charlotte. In de groep verzamelaars hebben we dan Erik, Florentijn, Renée,  en Splinter. De verzamelaars blijven bij elkaar en hebben 2 plattegronden van het gebouw waarop de locaties van informatie en jokers te zien is. Het duurt even voordat Splinter begint met dit doorgeven, de timing was niet ideaal, het doorgeven maakt namelijk geluid door de porto en de blacklight ballerina's horen dit en weten zo waar ze moeten schieten, Charlotte is hierdoor meteen af. Joshua pakt een joker en wordt later afgeschoten. Bij het einde van de opdracht lijkt hij oprecht verrast dat hij deze kwijt is omdat hij is afgeschoten, als dat niet gespeeld is maakt het hem minder verdacht. Marije maakt meteen een kistje open, wat een speeldoosje blijkt te zijn, ze wordt vervolgens meteen afgeschoten. Wat raar is is dat er 2 tips zijn over de gele ballerina (voorgelezen door Renée), ze bewaard het geld links en kennelijk ook in het midden. Renée gaat bovendien nogal kamiza op alle doosjes af, ook de muziekdoosjes en maakt best wel wat geluid bij het pakken van de munten, ze wordt daarna dan ook afgeschoten. Veel actie maar dus ook best verdacht. Splinter wordt ook vrij vlot afgeschoten, al lijkt hij wel zijn best te doen, en heeft het over geld op zak, had hij al geld gepakt? Rocky is de enige die geld binnen brengt bij de opdracht, als mol is dat toch niet echt nodig zou je denken, zeker als de anderen toch al falen. Lakshmi zegt nog dat ze zeker een kwartier tegen een muur heeft geluld, hebben de verzamelaars eigenlijk wel naar hun portofoon geluisterd?

Symbolisch bedrag

In de opdracht op het terrein van een auto of beter vrachtwagenfabrikant is het de bedoeling de juiste symbolen omver te rijden en zo geld te verdienen voor de pot. Deze symbolen moet echter wel eerst gespot worden en dat moet door koppels vanuit een vrachtwagen gebeuren die heerlijk hobbelend over een bospad rijdt. Desalniettemin komen er maarliefst 11 foto's binnen bij Florentijn terwijl er toch echt maar 6 symbolen juist waren.

Bij de executie verlaat Erik de Zwart het spel, hij zegt ingezet te hebben op Splinter, Marije, Rocky en nog iemand.