Aflevering 2: Listig

Myrthe Olthof
Aflevering 2: Listig

De tweede aflevering, genaamd 'Listig', speelt zich af net buiten het Italiaanse dorp Pienza. Kennelijk voelen de kandidaten al nattigheid, want ze zijn allen uitgerust met regenlaarzen.

Steen rijk

Steenrijk, dat doet natuurlijk meteen denken aan onze YouTube vlogster Nikkie die al snel 10000 euro verdiend met een filmpje en dus al een aardig vermogen verzameld heeft. De vraag is dan ook of het nog de moeite loont hier geld te verzamelen. De kandidaten lopen een parcours in 2 groepen, ze lopen naar elkaar toe. Bij aanvang staan er manden met keien klaar, de keien kunnen onderweg omgewisseld worden voor stenen met een geldwaarde. Onderweg geeft Jeroen Kijk in de Vegte aan het niet te redden (last van monnikskapspier) waarna hij en Tygo stenen uit de manden gooien. De opdracht is ten einde als beide teams elkaar ontmoeten bij een paaltje met een vermenigvuldigingsfactor. Je raadt het al, de laagste vermenigvuldigingsfactor wordt behaald, al maakt het niet veel meer uit want de binnengehaalde bedragen waren toch al slechts een fractie van wat er te behalen viel.

Wat ook opvallend is is dat de groep met Peggy, Jeroen, Tygo en Nadja aankomen met zeven zilveren stenen terwijl deze alleen in paren konden worden verkregen. Hier is dus minimaal 1 zilveren steen kwijt gemaakt en deze groep bracht dus slecht 35 euro naar het eindpunt, wat erg weinig is. De andere groep 160 euro, wat ook niet veel is, maar wel een veelvoud daar van. Nikkie tilde een mand in haar eentje, voor haar was het dan ook makkelijker om evt. stenen kwijt te maken zonder dat de anderen dat merken. De groep van Nikkie de Jager liep langs de post met 25-euro stenen, dit gebeurde bovendien direct nadat Nikkie Peggy om hulp vroeg bij het tillen van haar mand, was dat een molactie van Nikkie om de aandacht van die stapel stenen weg te houden? De kandidaten kwam ook nog langs een bordje met de tekst 'verboden voor jagers' in het Italiaans (een hint naar Nikkie de .....)?

Meeslepend

De laseropdracht, een (bijna) vast onderdeel in de Wie is de Mol?, is er dit seizoen weer bij. De kandidaten moeten een kist door een laserparcours slepen en er gebeuren verdachte dingen. In het parcours is geld te vinden, plus geld en mingeld en daarnaast jokers op naam, die gek genoeg door Rik steeds troeven genoemd worden. Nikkie plaatst de kist op een plank in het parcours, niet zo'n handige plek, behalve dat Ron de kist niet kan vinden is het ook onhandig om hem er af te pakken zonder geraakt te worden. Jeroen behaalt met de kist uiteindelijk de finish.

Tygo en Horace lukte het om de kist een behoorlijk eind 'mee te slepen', wat goed aan sluit op de titel van de opdracht en ook best handig kan zijn, want de volgende kandidaten zullen dan snel richting de kist willen en zodoende geld voor de pot, dat bewust onderweg niet is opgepakt, overslaan. Onderweg waren er ook jokers op naam te verzamelen, als kandidaat zou ik dat nooit doen, want het geeft je medekandidaten een voorsprong zodat je zelf dus sneller uit het spel ligt.

Vragenvuur

De penningmeester, Patrick Martens, haalt mede dankzij Ellie 1500 euro binnen voor de pot en laat daarmee een zwarte vrijstelling lopen. Heeft hij deze niet nodig? Aan de andere kant, welke mol zou er 1500 euro in de pot brengen als dat niet nodig is. Als Patrick de komende aflevering niet veel geld weer uit de pot speelt dan maakt hem dit toch minder verdacht.