Aflevering 4: Meesterlijk

Myrthe Olthof
Aflevering 4: Meesterlijk

Oei, de kandidaten werden afgelopen aflevering gesplitst, de taxibusjes gingen ieder hun eigen weg. Of ze elkaar weer terug zien, ja natuurlijk, behalve natuurlijk de afvaller Horace, die is achtergebleven. Deze aflevering is uit de kunst en de kandidaten mogen zich wagen aan echte meesterwerken. Jeroen en Peggy komen met hun busje aan bij het geboortehuis van Leonardo da Vinci en Peggy en Nikkie komen met hun busje aan bij het geboortehuis van Michelangelo.

Meesterwerken

Meesterlijk, dat waren de kunstenaars in de Renaissance zeker, maar Tygo, Jeroen (vergelijkt zich ook met de meesters), Nikkie en Peggy weten ook elk in hun eigen stijl enkele meesterwerken te produceren. Deze replica's waren echter niet voldoende om alle schilderijen in de het museum aan te wijzen en zo verdween er toch weer 1000 euro uit de pot.
Jeroen Kijk in de Vegte en Peggy Vrijens schilderden beide het schilderij 'De aanbidding der Wijzen', een versie van da Vinci zelf en de andere van Gentile da Fabriano. De versie van da Vinci is niet af. Jeroen Bos (Jheronimus Bosch) heeft ook het werk 'De aanbidding der Wijzen' gemaakt. Zou dit een hint naar Jeroen zijn als mol?

Jeroen kenmerkt zijn schilderwerk als dat van Munch en Dalí in zijn donkere periode. Is zijn werk als dat van de meester, meesterlijk!

Nikkie zegt: 'Michelangelo draait zich om in zijn graf', slaat dit op de afleveringstitel, Meesterlijk (het lijk van de meester)?

In het Uffizi museum noemt Ron het jaartal 1505, op het kenteken van zijn Fiat 500 waarmee hij aan kwam stond deze cijferreeks ook.

Follow the money

Het is een bekend begrip voor molloten, follow the money, welke kandidaat brengt hoeveel in de pot en belangrijker hoeveel geld houdt een kandidaat buiten de pot, in dit geval had het net even een andere betekenis, alhoewel...

Even terugdenkend aan aflevering 1, de mol opereert achter je rug om. De kandidaten gingen echter weer zonder enig argwaan de opdracht 'follow the money' in. Een opdracht gebaseerd op een bekend psychologisch experiment over aandacht.


The Monkey Business Illusion van Daniel J. Simons.

Wie steeds gefocust is op het koffertje zal andere zaken, zoals oud-mollen, niet snel opmerken. Al helemaal niet als sommige kandidaten ook nog om aandacht vragen. Tygo claimde wel heel opvallend dat het geldkoffertje bij iemand anders was. Wellicht hoefde de mol ook niet heel veel te doen want de kans is groot dat de kandidaten, zeker gezien het spel, hun aandacht erg bij het koffertje hebben. Na afloop was het slechts een kwestie van ofwel toekijken hoe iemand een verkeerde mol noemt ofwel zelf een minimaal 1 verkeerde naam voor te stellen om het geld, toch een aanzienlijk bedrag, uit de pot te houden. Tygo en Peggy zijn op de voorgrond bij het kiezen van namen, en zegt Nikkie nu op de achtergrond 'Rob, Rob' of is het toch 'roep, roep!'. De kandidaten konden immers nog niet weten dat Rob Dekay de mol is geweest want het vorige seizoen was nog niet uitgezonden ten tijde van de opnames. Hoewel het ook weer niet uitgesloten is dat ze dit misschien vooraf hebbben mogen kijken in besloten kring.

Groeten uit Florence

Nu in de lockdown is menig vakantie niet doorgegaan maar de kandidaten kunnen zich nog even lekker storten op ansichtkaartjes en toeristische trekpleisters. De groepjes worden ingedeeld door Ellie Lust. Ron en Nikkie gaan samen op pad, evenals Jeroen en Patrick, tenslotte is er nog de groep van Peggy en Tygo, waar ook Elly zich bij voegt.

Alleen de 1e foto met de ansichtkaart in de app telt mee en de ansichtkaarten hebben verschillende bedragen. Ook zijn niet alle afgebeelde attracties dichtbij, dus er moet een afweging gemaakt worden tussen tijd en geld. Nikkie pakt meteen een kaart met slechts 50 euro (verdacht), maar Ron fluit haar terug door een kaart met 250 euro te pakken. Onderweg wil Ron nog op de foto met (leugenaar) Pinokkio en kijkt Nikkie nog even in de spiegel. Ron en Nikkie dragen uiteindelijk slechts 100 euro bij aan de pot. Opvallend is ook dat Jeroen met Patrick nog even een rondje te paard in de draaimolen doen (in de schilderijen waren volgens mij ook al veel paarden te zien).