Aflevering 6: Damocles

Myrthe Olthof
Aflevering 6: Damocles

Afgelopen keer niemand naar huis en ook geen testvraag, een beetje saai misschien, deze aflevering was dan weer extra spannend omdat er maarliefst 2 kandidaten naar huis moesten. Een snijdende sfeer in het ruim van het schip waar de 4 kandidaten die, ik verklap het alvast, niet op tijd Nikkie en Tygo hebben gevonden deze gelukkige medekandidaten in de ogen konden kijken.

De 4 kandidaten die nog niet op Elba waren vertrokken in de ochtend met de bus naar de Ferry, ook dit keer zat Peggy weer achter het stuur. De boot werd gehaald en er werd wat gegrapt/gemold over de het zo onstuimige weer. Het waren natuurlijk geen stralende luchten maar het leek prima uit te houden op deze korte Titanic-trip. Nu was het natuurlijk ook niet leuk geweest als ze de overtocht niet gehaald hadden dus de mol zal hier waarschijnlijk niet gepoogd hebben de boot te missen.

Het eiland Elba heeft natuurlijk een rijke geschiedenis en hoewel de kandidaten bij het vragenvuur nog weinig blijk gaven van historische of topografische kennis blijkt er toch ineens wel wat kennis te zijn over de verbanning van Napoleon op Elba. Hoewel verbanning, zo slecht was het er kennelijk niet. En kennis, klopt dat eigenlijk wel, giftige muurverf? Nou ja vermakelijk was het in ieder geval wel.

Nu zou het Wie is de Mol? niet zijn als er niet ergens geld verdient kon worden en er niet iemand zou zijn die dat niet zo ziet zitten. De 4 locaties in Portoferraio, waarvan 2 voor de pot en 2 voor een aanwijzing, lenen zich er dan ook perfect voor om maar eens voor te stellen je alleen te richten op de aanwijzingen. Enerzijds logisch, want een echte kandidaat wil natuurlijk niet aan een Russich roulette deelnemen waarbij 2 van de 4 ofwel 50% af valt, of is het misschien wel 75% kans op afvallen want wellicht bevind de mol zich ook bij deze 4 kandidaten. Een optie die in principe voor de hand ligt, want dit is de positie waarbij er invloed uitgeoefend kan worden op de pot.
Daarentegen is de pot door Ron, Peggy, Jeroen en Patrick echter rijkelijk gevuld en lijkt het er dus op dat er weinig gemold is. Je zou dus ook kunnen denken dat de mol de helikoptervlucht misschien toch niet aan hem of haar voorbij heeft willen gaan. En ja, het maakt je misschien wel minder verdacht als je in de helikopter stapt omdat we deze aflevering vooral bezig zijn met de 4 kandidaten op de voorgrond, en de mol molt achter je rug om. Zouden die geldzakjes nog volledig gevuld zijn als de kandidaten op het eiland aankomen of heeft Tygo of Nikkie misschien nog een nachtelijke wandeling gemaakt na de aankomst met de helikopter en zijn er enkele munten buitgemaakt?

Ook kan het natuurlijk zo zijn dat de mol niet helemaal geslaagd is in zijn molacties. Jeroen Kijk in de Vegte deed zijn best om de andere kandidaten te vertragen, hij nam de telefoon mee terwijl Patrick Martens ook een telefoon bij zich had waardoor er geen communicatie mogelijk was en de teams elkaar uiteindelijk zelf weer op moesten zoeken, door de oplettendheid van Patrick werd toen echter toch het geld gevonden maar misschien was Jeroen daar toch minder blij mee. Ook loopt Jeroen met de kaart in de regen waardoor deze flink verregend is, maar uiteindelijk toch nog goed genoeg leesbaar. Ook wil Jeroen snel weer terug als Patrick voorstelt nog de fontein of put te gaan zoeken, er is vast geen fontein, dus laat die sleutel nog maar even liggen. Hoe meer tijd er is verstreken hoe minder er over blijft om eventueel nog op zoek te gaan naar het geld. Daarnaast stond Jeroen bovendien in het museum voor de pilaar waar hij met zijn rugzak bijna tegenaan kwam en laat nu toevallig onder aan die pilaar het geldzakje liggen, die later alsnog gespot wordt, maar niet door Jeroen. Veel aanwijzingen richting Jeroen dus deze aflevering, dus misschien wil de regie Jeroen extra verdacht maken of Jeroen, die tot deze aflevering weinig verdacht werd, is misschien toch de mol!

Sommige locaties deden erg aan de mol denken, was de mol daar misschien?, zoals bv. het museum Palazzina die Mulini, dat klinkt haast als het paleis van de mol (in het echt huis van de molens, of zijn er dan toch 2 mollen/molens).

Het kostte Peggy en Ron overigens ook veel mooite om de 6 koppen te vinden, welke te zien waren boven op 'de klok' (evenals de aanwijzing). Gek genoeg vond Peggy uiteindelijk wel het geld dat onder de klok ligt zonder dat ze in de gaten lijkt te hebben dat die 6 koppen er op staan, of wist Peggy soms al dat het geldzakje daar lag? 

Tips en hints naar de mol

Tygo's favoriete boek is 'De donkere kamer van Damocles'.
Tygo Damocles

Op Twitter was al te vinden dat de ketting waar aan Tygo bevestigd was wel op een heel vreemde plek brak, helemaal niet op de plek waar hij aan het zagen was maar eerder bij de deur met tralies. Zou deze ketting met opzet geprepareerd zijn, heeft hij eerder verderop zitten zagen, of moest het even over voor de montage. Een geprepareerde ketting is aan de andere kant ook wel apart want dat moet de ander (Tygo/Nikkie) dan ook opgevallen zijn. Daar komt nog bij dat Tygo, nadat ze uit het Forte Falcone zijn ontsnapt, roept dat ze (Nikkie en Tygo) in de finale zitten. Erg vreemd want is het dan niet zo dat er komende aflevering nog 1 kandidaat af valt voordat de finale start? Weet Tygo al meer?

Op basis van de test is het opmerkelijk dat Peggy door is. Peggy beweerde vol op Ron te zitten en Ron viel af. Van de 4 deelnemers (waarvan wellicht 1 de mol is) zou ze dan dus bij de beste 1 of 2 moeten zitten, dat is dan wel heel bijzonder. Ook heeft Peggy al eerder afvallers als verdachte gehad in de test. Dus of de kandidaten zaten (bijna) allemaal in een verkeerde tunnel, of Peggy kreeg sowieso dat groene scherm als mol. Of men is niet eerlijk over de tests, maar ik mag toch hopen dat we de makers wel kunnen vertrouwen. Opmerkelijk is ook dat het dus wel duidelijk er in is gemonteerd dat ze Ron verdacht, dus kennelijk vinden de makers het geen probleem om haar hier extra verdacht mee te maken.

In het theater (Teatro die Vigilanti) vinden ze de aanwijzing 'Is Napoleon de sleutel tot het verhaal?'. Nikkie deed een pose als Napoleon bij het verlaten van de helikopter, vertelt ze ons dat zij de sleutel is ofwel de oplossing van het verhaal, de mol?

De silhouetten op de poster met Napoleon lijken op die van de groepsfoto, op het eerste gezicht zijn dit Tygo en Peggy (dus niet Tygo en Nikkie). Waarschijnlijk is de poster al een tijd terug gedrukt en wist men niet dat Nikkie in het fort zou zitten, of de makers willen hier toch iets prijs geven.